Islamofobie in Nederland is WEL een vorm van racisme

“Kritiek op moslims kan ook racisme zijn. Zeker nu moslims als groep apart worden gezet, constateert Martijn de Koning”

Men kan zeggen dat islamofobie niets te maken heeft met racisme, omdat  het in dit geval om een bepaalde doelgroep gaat en niet een specifiek ras, maar men vergeet dat de buitenwereld ons wel degelijk als 1 ras ziet. In dit geval word er niet alleen 1 ras maar meerdere rassen tegelijkertijd onderdrukt. Een multi-culturele rassenhaat dus!

Vooral in het nieuws word Islamofobie niet erg serieus genomen:

RTL Nieuws past Islamofobische titel aan na terugslag uit het land

“Illegaal moslimhotelletje in Roermond blijkt groenste van Nederland”, kopte het artikel van afgelopen dinsdag in koeienletters.

”RTL Nieuws kiest er bewust voor het hotel “moslimhotel” te noemen in verband met de illegaliteit van de vestiging aan de Swalmerstraat. Zo activeert RTL Nieuws de gedachten van lezers richting de politiek beladen thematiek van “illegale moslims” en “illegale moslim-immigranten” (de termen die extreemrechts gebruikt voor vluchtelingen uit moslimlanden) om klikverkeer uit te lokken”.

Aanslag op moskee Enschede”

”ARNHEM – De Enschedese brandbomgooiers pleiten voor een lagere straf en zelfs vrijspraak. Het OM geeft geen krimp en vordert weer vier jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk”

PVV’er niet vervolgd om uitspraken moskee

Uitspraak: ,,Wij hebben liever dat ie afbrandt, bij wijze van spreken. Wij zijn echt tegen moskeeën in dit land. Wij erkennen de islam niet als godsdienst. Het is een ideologie, net als nazisme.”

Ook in het dagelijkse leven hebben vele moslims last van Islamofobie:

Om hoofddoek mishandeld meisje (14): vrouw liep door toen ik huilend op de grond lag

,,Ik praat, maar van binnen huil ik nog.” Het 14-jarige meisje uit Emmeloord dat op straat werd mishandeld nadat twee jongens eisten dat ze haar hoofddoek zou afdoen, doet haar verhaal. ,,Omdat ik wil dat dit stopt, vertel ik dit. Waarom gebeurt dit in Nederland?”

Jonge moslima (19) aangevallen en verminkt

”Twee onbekenden hebben gisteravond op straat in het Belgische Anderlues een jonge moslimvrouw beledigd. Ook trokken ze haar hoofddoek en bovenkleren uit. Vervolgens verminkten ze de 19-jarige vrouw. Met een scherp voorwerp verminkten ze haar gezicht, benen, buik en romp. Nadien kozen ze het hazenpad. ”

Maar hoe komt het nou dat Islamofobie in Nederland niet genoeg word erkent, is dit een kwestie van angst, haat of onbegrip? ik denk dat dit een combinatie is  van de drie. 

Men heeft een vertekend beeld van de Islam. Wij geven de Moslim gemeenschappen in Nederland (en wereldwijd zelfs)  niet genoeg de kans hun stem te laten horen. Wij als Nederlanders zien de Islam als iets onderdrukkends, maar hoe komt het dat wij de zogenaamde “onderdrukte” hier in Nederland, niet de kans geven ons te onderwijzen hoe, wat, waarom en waar het geloof nou eigenlijk echt voor staat. Waarom zijn de meningen over Islam altijd zo eenzijdig hier in Nederland, als wij een  zogenaamd democratisch en mutli-cultureel land zijn?

Hoe komt het dat wanneer ik een artikel wil lezen over de Islamistische cultuur hier in Nederland, ik altijd artikelen lees vanuit het perspectief van een niet-moslim. Waarom moet ik vanuit een onervaren en  bijna onwetend perspectief,  horen dat het geloof onderdrukkend is. Er is een tekort aan communicatie tussen moslims en niet-moslims in Nederland.

Is er uberhaupt wel een oplossing voor islamofobie in Nederland?

Of er een daadwerkelijke oplossing is voor Islamofobie, durf ik niet te zeggen. Dit zeg ik omdat er sinds het ontstaan van het geloof (enkele eeuwen terug) er altijd al onbegrip is geweest tegenover het geloof. Dan wel voor andere redenen, maar het principe is altijd hetzelfde gebleven. Vanwege een te kort aan gezonde communicatie tussen de westerse en niet westerse samenleving en cultuur, is er nooit een daadwerkelijk begrip geweest tussen de twee. De eerste stap in ieder geval, is om hier in Nederland (als Democratisch land), elkaar wel de kans te geven zich uit te spreken en op te komen voor elkaars rechten.

Bronnen:

https://www.politiekneutraal.nl/media-monitor/mediabedrijven/rtl-nederland/rtl-nieuws-past-islamofobische-titel-aan-na-terugslag-uit-het-land/

https://www.tubantia.nl/enschede/enlsquo-drank-en-drugs-zijn-geen-excuus-voor-aanslag-op-moskeeenrsquo~acb516f2/

https://www.telegraaf.nl/nieuws/1670587/pvv-er-niet-vervolgd-om-uitspraken-moskee

https://www.ad.nl/binnenland/om-hoofddoek-mishandeld-meisje-14-vrouw-liep-door-toen-ik-huilend-op-de-grond-lag~a057e338/

https://www.ad.nl/buitenland/jonge-moslima-19-aangevallen-en-verminkt~a31eabd4/

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Mogelijk gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑

Maak je eigen website aan bij WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: